Geen producten (0)

Over Conceptloos / Nondualiteit Boeken

 

Bedankt voor je interesse in deze site en de persoon erachter. Ik zal me even voorstellen: Johan Vellinga, aangenaam. Op deze site kun je van alles vinden over zelfrealisatie. Het is mijn streven om dit onderricht uit de anonimiteit te halen en zoveel mogelijk mensen in aanraking te brengen met nondualiteit. 

Al het lijden is verwarring.Verwarring is je verzetten tegen wat is.Als je volmaakt helder bent, wil je wat er is. Dus als je iets anders wilt dan wat er is, kun je weten dat je verward bent.

Byron Katie (uit: A Thousand Names for Joy)

 

Mijn verhaal

Al vanaf zo lang ik mij herinner ben ik tamelijk ongelukkig geweest met het leven dat ik leed. Voortdurend voelde ik me niet goed genoeg en was ik bezig om mezelf te verbeteren. Natuurlijk was dit in het begin van mijn leven totaal onbewust, pas de laatste tien jaar begon ik langzaam in te zien hoe mijn programmering werkte. In mijn jeugd wilde ik er graag bij horen, maar voelde ik me er bijna nooit bij horen. Ik mijn pubertijd zette ik me af tegen de gevestigde orde, maar ook in de gekozen alternatieve scene was ik bijna nooit op mijn gemak. Ik wilde iemand anders zijn, iemand die ik niet was en ik had eigenlijk een grondige hekel aan wie ik wel was. Wat ik ook probeerde, het hielp fundamenteel weinig. Alleen aan de oppervlakte leek alles in orde. De goed nieuws show Op het eerste oog was mijn leven dan ook prima in orde. Ik had gestudeerd, een baan als journalist, vrienden en relaties.

 

Nep

Maar diep van binnen voelde ik me nep en het was een dagtaak om mezelf overeind te houden voor de buitenwereld. Gelukkig kwamen er uiteindelijk enkele ‘wakker schud-momenten’. Door veelvuldig recreatief drugsgebruik raakte ik steeds meer afgestompt en de ogenschijnlijk onaantastbare houding die ik erop na hield kon ik gewoon niet meer volhouden. Ik was op en door de aanstaande geboorte van mijn eerste zoon en de op dat moment onmogelijke relatie met de moeder zag ik wel in dat het anders moest. Er werd een positieve weg ingeslagen die al net zo frustrerend was en onzekerheid meebracht. Dit ging pas veranderen toen we out of the blue besloten naar India te gaan. Het was uiteindelijk niet de goeroe Amma die de grote verandering teweeg bracht, maar het boek Ik ben/Zijn van Nisargadatta dat ik daar in handen kreeg. Wat hierin stond greep mij en liet me niet meer los.

Eenmaal terug in Nederland ben ik begonnen met het bezoeken van een leraar, het organiseren van satsang en heb ik nog diverse boeken over zelfrealisatie gelezen. Het kwartje viel niet. Verlichting leek een prachtige uitweg uit het lijden en alle opgedane kennis uit satsang en boeken werd eigen gemaakt. Het leverde nog geen totaal inzicht op. Ondanks het verlangen naar zelfrealisatie was het hoogste doel nog altijd een acceptabel iemand worden. Iemand die anders was dan ik was op dat moment. Eigenlijk was ik dus altijd nog gewoon bezig met zelfverbetering op een hoger level. Nondualiteit was het gereedschap waarmee ik dit probeerde te bewerkstelligen. Ik wilde vanuit de persoon de eigenschappen bewerkstelligen die andere leraren leken te bezitten. Dat was een frustrerende periode, want elke keer leek er ontspanning plaats te vinden, waarop er vervolgens toch weer lijden ontstond.

 

Ontwaken

Dit veranderde allemaal pakweg een jaar geleden toen het kwartje wel ineens viel. Je ziet het pas als je het doorhebt, zei Johan Cruyff ooit. En zo is het. Het kan van alles zijn wat ervoor zorgt dat het inzicht je overvalt en voor mij kwam dit op een avond dat ik al in bed lag. Ik had net gelezen dat je jezelf moest afvragen of je iets was of dat je je daar bewust van was. Bij een glas was dat helder, dat was ik niet. Bij het lichaam ook, daar was ik me slechts bewust van. Maar opeens kwam er ook het besef dat er alleen maar een kennen van het mentale was en dat ‘ik’ alleen dat kennen was en niet iets wat gekend werd, ook niet iets mentaals dus. Al die tijd was er alleen sprake geweest van bezig zijn in het mentale (dat ik zag als ‘mij’) om tot realisatie te komen, terwijl in een flits gezien werd dat dit allemaal verscheen en dat ik dat niet kon zijn. Wat ik altijd dacht dat ‘ik’ was, was alleen maar een verschijning in bewustzijn, mijn werkelijke thuis. Ja, en toen was er lachen en een diepe ontspanning. Wie of wat Johan ook was of deed maakte niet meer uit. Het was eigenlijk nog veel simpeler dan ik me ooit had kunnen voorstellen.  

Deze zelfrealisatie is de simpelste, meest effectieve en definitieve weg uit het steeds terugkerende lijden en dat gun ik iedereen. Ik help mensen zelf en dat doe ik via gesprekken over email. Tevens organiseer ik workshops met andere leraren en ik verkoop dus boeken over non-dualiteit. Ik werk samen met leraren zoals Paul Smit, Hans Laurentius, Ad Oostendorp, Erik van Zuydam, Joanika Ring, Unmani, Will Pye en Sharlih. Mijn uitgangspunten bij de boekhandel zijn een uitstekende service,  persoonlijke bereikbaarheid, snelle levering, concurrerende prijzen en een uiterst correcte oplossing mocht er iets mis zijn.

Paul Smit (cabaratier, schrijver, spreker en leraar nondualiteit): ,,Binnen de droom waarin we leven, speelt Johan de rol van een gepassioneerde man die heerlijk ontspannen in het leven staat. Het personage Johan is flexibel en creatief en geheel in flow streeft hij zijn doelen na. De bijeenkomsten over nondualiteit organiseert hij op een professionele wijze en zijn altijd uitstekend verzorgd.''

 

Wil je helpen van nondualiteit een belangrijke filosofische stroming te maken? Donaties zijn van harte welkom. Wil je een donatie doen, dat kan door een bedrag over te maken naar NL18 KNAB 0720 5311 01 tnv Johan Vellinga Producties te Leeuwarden.

Of wil je samenwerken door een workshop over nondualiteit bij jou in de buurt te organiseren? Stuur een mailtje en dan kijken we wat er mogelijk is. info@nondualiteit-boeken.nl

Hartelijke groet,

Johan Vellinga