Geen producten (0)
Geen producten (0)
 

Advaita of directe werkelijkheid? - Daan Goedhart

€ 13,50 € 9,95
Niet op voorraad
Specificaties
Productcode AW
Omschrijving

Hoe we leven in non-dualiteit...

In deze bundel essays beschrijft Daan Goedhart zijn zoektocht naar een helder inzicht in de non-duale werkelijkheid. Deze zoektocht brengt hem voorbij de gangbare visie op advaita en de standaard concepten van het boeddhisme.Als socioloog onderzoekt hij de sociale structuur van de "harde" realiteit. Die blijkt te bestaan uit interpretaties en acties van mensen die daarin geloven.Maar wat krijg je als je mensen leert om door hun interpretaties heen te kijken? Dan blijkt dat er niets anders is dan de werkelijkheid.. In een confronterende, soms provocerende stijl toont hij aan dat ook volgelingen van advaita en boeddhisme niet geheel vrij zijn van illusies. Zijn betoog is opgebouwd uit 4 delen:. 1. Laat de normale, interpreterende manier van waarnemen los en kijk alleen naar wat er werkelijk te zien is.2. Besef dat dat de enige werkelijkheid is: er is niets anders.3. Na deze rationele waarneming kun je ook emotioneel in deze werkelijkheid duiken door middel van overgave. Overgave is non-dualiteit op gevoelsniveau.4. In het dagelijks leven leidt dit inzicht tot het volledig jezelf durven zijn. Wat je ook doet, je bent altijd de werkelijkheid zelf; je kunt niets anders zijn. Een bevrijdend inzicht!

Daan Goedhart (1956) is afgestudeerd als socioloog, heeft een praktijk als rationeel-emotief therapeut en coach in Amsterdam (www.ret-coach-daan.nl)en is Zijnsgeorienteerd begeleider in opleiding bij de School voor Zijnsorientatie in Utrecht.

ISBN: 9789088400506, Formaat: 12x200x124 mm, 119 pagina's

 

Recensie:

Vol enthousiasme las ik dit boek, waarin Goedhart, verbonden aan de School voor Zijnsoriëntatie te Utrecht, op een bijzonder open en heldere manier antwoord geeft op vragen die niet eens gesteld worden. De sfeer in het boek heeft het vermogen de lezer persoonlijk, of moet ik in dit geval zeggen onpersoonlijk, te raken.
Daan Goedhart neemt je in dit boek mee op zijn zoektocht naar de werkelijkheid. Hij komt heel dichtbij als hij wat hij noemt ‘het simpele kijken' uitlegt, waarmee hij een soort imploderen teweeg weet te brengen. Zijn woorden zijn als cement tussen de stenen van de dualiteit en brengen de lezer het besef dat er niets anders is dan wat ‘er werkelijk te zien is'. Ter illustratie sluit hij elk hoofdstuk af met enkele eenvoudige oefeningen. Zo is er bijvoorbeeld een oefening die door simpelweg stil te staan bij wat er wel/niet toe doet, duidelijk maakt hoe verlangens ons gevangenhouden in lijden. Op die manier legt hij een verband met zijn dagelijkse praktijk als RET-therapeut. De oefeningen deden mij overigens sterk denken aan oefeningen die ons in A Course in Miracles voorgesteld worden.
Mogelijk is het zijn achtergrond als socioloog geweest die hem tot een soort eclectische benadering heeft verleid met het aanhalen van uitspraken en methoden die hij relevant vindt. Zo citeert hij uit de Bhagavad Gita, maar ook uit The Work van Byron Katie, waar zij duidelijk maakt hoe gedachten en werkelijkheid uiteen kunnen liggen. Ook valt hij terug op The Headless Way van Douglas Harding, waar die het direct ervaren openbaart. Goedhart is zich duidelijk vanuit zijn werk als RET-therapeut gaan verdiepen in de spiritualiteit, want in de beschrijving van zijn zoektocht gaat hij uitgebreid in op het denken en de rol die aandacht geven speelt.
Wat verwarring bij mij opriep zijn de term ‘advaitisten' en de kritische toon waarop hij opmerkt dat "advaitisten zich niet identificeren met zoiets vergankelijks als het lichaam of wat dan ook in de werkelijkheid, en daarmee geloven dat het leven hen niets kan aandoen".
Goedhart wijst op de onmogelijkheid om het ‘ik' af te schaffen, maar benoemt wel een nieuw soort ‘ik' in de vorm van een ‘getuige'. Dit is in mijn ogen niet voorbij de gangbare visie van advaita kijken, maar in de valkuil stappen die juist vaak doorzien wordt binnen advaita. Door zijn uitspraak ‘ik en mijn leven zijn één' lijkt hij zichzelf tegen te spreken. De dualiteit steekt mijns inziens door deze manier van formuleren toch steeds weer de kop op, waardoor het gevaar bestaat dat hij de lezer in de verleiding brengt te denken dat er alsnog sprake is van ‘een nieuw ikje', wat een dwaalspoor zou zijn.
Na deze rationele uiteenzetting duikt hij ook in emotionele zin in het onderwerp door middel van het begrip overgave. Hij noemt overgave ‘non-dualiteit op gevoelsniveau'. Aan de hand van het woord helderheid, dat een belangrijke rol speelt in de School voor Zijnsoriëntatie, maakt Goedhart duidelijk hoe je je eigen voor- en afkeuren reflecteert als een spiegel. Tot besluit beschrijft hij hoe je altijd de werkelijkheid zelf bent, wat je ook doet.
Advaita of directe werkelijkheid? is geschreven in een pakkende stijl: alledaags en laagdrempelig. De kwetsbare jongenshouding geeft mij te denken: is hij bescheiden of juist niet? Ik kan me echter niet vinden in Goedharts idee dat zijn boek voorbij de gangbare visie op advaita en de standaardconcepten van het boeddhisme gaat. Toch is dit een boekje voor op het nachtkastje, en dan niet om als een bijbeltje te gebruiken, maar juist om het te gebruiken als een schrijfblokje met aantekeningen waarvan je er een aantal absoluut niet kwijt wilt raken.

Lucy Auch/InZicht

 

Ook interessant

€ 14,95 € 13,00
€ 17,95 € 15,50