Geen producten (0)
Geen producten (0)
 

Bewustzijn, zoek jij ook iets? - Joanika Ring

€ 29,95
Op voorraad
Specificaties
Productcode ZO-1
Bruto gewicht 0,50 Kg
Omschrijving

In tegenstelling tot Joanika's eerste boek, wordt de lezer in "Bewustzijn, zoek jij OOK iets?" heel direct aangesproken.

Een intrigerende en onthullende reis terug naar de oorsprong van dat wat je bent. Bewustzijn. Joanika neemt je in dit boek mee van het prille begin van de kindertijd tot aan de zelfrealisatie waar angst en verlangen ondenkbaar zijn.

ISBN: 978-90-78307-00-6. Pagina's: 345. Paperback.

Bestelling wordt verstuurd als pakket

Citaat uit het boek:

Taal is in wezen dualistisch. Het bijzondere van taal is dat het je verleidt tot het voor werkelijk houden van iets dat een volslagen illusie is. Tegelijkertijd is taal ook bij machte de beleving van deze illusie weer te niet te doen.

Zodra mijn schrijftrant het BewustZijn tot een object lijkt te maken, moet dat enkel in overdrachtelijke zin worden opgevat. Ik probeer daarmee iets inzichtelijk te maken. Ik vraag je om niet de inhoud van dit boek zomaar te geloven maar het aan de hand van je eigen ervaring zelf op juistheid te toetsen. De handvatten en verschillende ‘hints’ worden hier slechts aangereikt met de bedoeling om je die mogelijkheid te bieden. Wanneer je het voor jezelf onderzoekt kunnen uiteindelijk alle illusies weggenomen worden.

Naar mijn weten is Advaita de enige traditie die een grondig onderzoek doet naar ‘iets’ wat je ‘ik’ hebt leren noemen. De leermeesters verwijzen allen naar dezelfde Waarheid, alleen de daarvoor gebruikte woorden zijn anders. De woorden die in dit boek gebruikt zijn zullen ook weer anders zijn. Elk woord kan het uiteindelijke aha- effect teweegbrengen. Ik gebruik het woord Zien, Ene, Eenheid, Licht als het equivalent van BewustZijn. Toch blijven die woorden enkel verwijzingen. Gebeurt er niets, kan het zijn dat het Ene zichzelf nog niet écht wil terugvinden.

Recensie uit Inzicht:

Joanika Ring begon in de jaren ’90 een intense zoektocht naar antwoorden op fundamentele levensvragen. Alexander Smit werd haar leraar en mede onder zijn invloed kwam er een einde aan haar reis. Het eerste boek dat ze schreef (‘Bewustzijn, zoek jij iets?’) was een autobiografisch verslag van haar weg, van het ontstaan van misverstanden omtrent haar ware aard en het uiteindelijke hervinden hiervan. En nu is er ‘Bewustzijn, zoek jij ook iets?’,  grofweg hetzelfde boek, met als belangrijk verschil dat hierin de lezer rechtstreeks wordt aangesproken.

Deze omslag van perspectief levert een bijzonder indringend boek op, dat een prominente plek op de advaita boekenplank verdient. Het is opgedeeld in korte alinea’s die samen een bepaald aspect van de zoektocht belichten. De aspecten tezamen geven een overzicht van het ontstaan van illusie, het gevangen zitten daarin, het zoeken naar de ware aard, het loslaten van de zoektocht en het opgaan in Bewustzijn. Deze opbouw komt vaker voor in boeken over dit onderwerp, maar is zelden zo minutieus, toegankelijk en beeldend uitgewerkt. Door de beeldende kunsten (Joanika Ring is schilder en beeldhouwer), maar ook  de tekenfilm, de televisie en de computer als metafoor te gebruiken, weet ze abstracte begrippen te aarden en toegankelijk te maken. Verder gebruikt ze bij wijze van uitleg soms een korte dialoog, wat minder belerend is dan een uiteenzetting. 

Een belangrijke rol in het boek is weggelegd voor haar vader. Hij leerde haar over de elementaire werking van  natuur en techniek, en stimuleerde spelenderwijs haar nieuwsgierigheid naar fundamentele levenskwesties. 

Zijn analytische houding komt terug in de manier waarop Joanika het spel van Bewustzijn uitlegt. Zo gaat ze uitgebreid in op hoe zintuigelijke waarnemingen ten onrechte geïnterpreteerd kunnen worden als horend bij een lichaam en een persoon. En op hoe het geheugen afzonderlijke indrukken aaneenrijgt tot het geheel dat we verleden-heden-toekomst noemen.

Dat Joanika niet alleen een verhaal te vertellen heeft, maar ook een goede leraar is, is te danken haar talent zich in te leven in de zoeker en zijn dwalingen. In het boek beschrijft zij twee gangbare manieren waarop de persoon zich verzet tegen de waarheid. Of men accepteert wat men erover hoort op een verstandelijke manier en meent dat dit voldoende is, waarmee men in feite het inzicht naast zich neerlegt. Of men start een fanatieke zoektocht die het doenerschap alleen maar versterkt. Beide lijken legitieme reacties waarmee men zich ten onrechte kan voorhouden op het goede spoor te zitten.

Ondanks mijn ervaring met spirituele boeken stuitte ik toch herhaaldelijk op een nieuw inzicht, verrassend door eenvoud. Zoals dat er maar gerichtheid op één ding tegelijk kan bestaan: op de objecten die gezien worden, of op het Zien zelf. Zo uitgelegd wordt het leven als Bewustzijn een alles of niets toestand, het is niet een beetje van beide.

Een ander aha-moment kwam met het besef dat Bewustzijn niet actief is, maar onaangedaan als een spiegel. Zo gezien is de persoon niet meer te verwarren met Bewustzijn. De persoon wil graag Bewustzijn worden, wat onmogelijk is omdat Bewustzijn is. Er is niemand om iets te doen of te zien. Het is een staat van spiegelend gewaarzijn.

Dit rijke boek is ook vertaald in het Engels door Henk Vaassen en Sylvia Bates als “Consciousness, are you looking for something too?”.

(Bron: Frans Hasselaar, november 2013 | Recensie InZicht)