Geen producten (0)
Geen producten (0)
 

Eeuwigheid nu - Francis Lucille

€ 17,95 € 14,36
Op voorraad
Specificaties
Productcode EN
Bruto gewicht 0,30 Kg
Omschrijving

Francis Lucille (1944, Frankrijk) studeerde wis- en natuurkunde. Hij ontdekte, door boeddhistische en vedantische teksten te lezen, de oosterse wijsheid en dat bracht hem tot een diepgaand zelfonderzoek.

In 1975 ontmoette hij zijn spirituele leraar Jean Klein, gaf zijn wetenschappelijke loopbaan op en houdt sindsdien zelf lezingen over de hele wereld. Francis spreekt maar over een ding: bewustzijn, oftewel onze 'ware natuur'.

Die 'ware natuur' is al aanwezig voordat we geboren worden en is er ook nog als we dood zijn. Het is de kern van ons bestaan. Die gedachtegang is terug te vinden in de non-dualistische filosofie van advaita vedanta maar ook in het ch'an boeddhisme, zen, taoïsme, soefisme en ligt ten grondslag aan alle grote religies.

Francis houdt regelmatig bijeenkomsten voor belangstellenden. Op die retraites ontstaat een open en vriendschappelijke sfeer waarin hij ons laat zien dat we niets anders zijn dan puur bewustzijn.

Francis woont tegenwoordig in Amerika en komt regelmatig naar Europa om hierover te spreken.

ISBN: 978-90-77228-13-5, Formaat: 125 x 200, Uitvoering: paperback, Omvang: 224 pagina’s.

Citaat uit het boek:

In hoeverre zijn we vrij om onze levensloop te bepalen?

Als individuen of als wat we echt zijn?

Als individuen.

In dat geval zijn we helemaal geconditioneerd, dus is er geen vrije wil. Het lijkt alsof we vrije keuze uitoefenen. Maar eigenlijk reageren we alleen maar als automaten die zonder adempauze dezelfde patronen van ons biosociale erfgoed doorlopen die leiden tot dezelfde oude reacties, zoals een automatiek die in een treinstation frisdrank tapt. Onze vrijheid als individuen is een illusie. 
Anderzijds vloeit, op het niveau van ons diepste wezen, alles uit onze vrijheid voort. Iedere gedachte, elke gewaarwording wordt geboren omdat we dat willen. We kunnen dit op het niveau van gedachten niet begrijpen, maar we kunnen het wel ervaren. Wanneer we geheel openstaan voor het onbekende, is de persoonlijkheid afwezig. We beseffen dan dat het tastbare en begrijpelijke heelal uit deze openheid verrijst in het eeuwige nu. We willen, scheppen en zijn op elk moment alles, in de eenheid van gewaarzijn.

U spreekt van totaal open staan voor onze gedachten en gewaarwordingen. Hoe kunnen we alles dat zich aan ons voordoet, ontvangen temidden van het jachtige ritme van het moderne leven. Kan dat echt?

In feite hebt u geen keuze, want wat u ook denkt, waarneemt of doet: u staat er van moment tot moment voor open. Bijvoorbeeld, wanneer een gedachte opkomt, is die gedachte spontaan, is het niet?

Ik zie niet waar u naartoe wilt.

U onderneemt niets om deze gedachte te laten verschijnen. Zelfs wanneer u zich zou inspannen, zou die gedachte zelf een spontane gedachte extra zijn. In feite verschijnen alle dingen vanzelf in het bewustzijn dat steeds in totale openheid verkeert. Het bewustzijn zegt nooit: ‘Ik wil dit’ of: ‘Ik wil dat niet’. Wat spreekt is niet het bewustzijn, maar eenvoudigweg een gedachte die uit zichzelf opkomt. Dan zegt u: ‘Ik was niet open’ en dat is het opwellen van een nieuwe gedachte. De achtergrond van al deze mentale agitatie is bewustzijn, altijd open, altijd verwelkomend. U staat open vanaf het moment dat u leeft. Openheid is uw aard. Daarom is het zo aangenaam hem aan te treffen; men voelt zich thuis, op zijn gemak, natuurlijk. U hoeft niets anders te doen om uzelf in openheid te vinden dan te begrijpen dat hij uw ware aard is; dat u er al bent. Zodra u verankerd bent in contemplatief bewustzijn, heeft wereldse agitatie geen greep meer op u. U begrijpt het proces waardoor hij het heft in handen neemt en, door dat begrijpen, ontsnapt u eraan.
U maakt een sprong in een andere dimensie. Maak uzelf er vertrouwd mee. Zie de invloed ervan op uw geest en uw lichaam. Misschien lijken mijn woorden voor u nu alleen maar ideeën, maar de dag breekt aan waarop ze in u oplossen en overgaan in levend begrip. De vraag om te weten hoe u moet mediteren, hoe u open of gelukkig moet zijn komt dan niet meer op, want u bent dan al meditatie, openheid en geluk.

Maar we zijn ons er niet van bewust.

Onderzoek, vind het uit voor uzelf. Kijk of het waar is dat u voortdurend bewust bent. Kijk of het waar is dat hetgeen u in uw diepste grond bent, gewaarzijn is. Neemt u mijn beweringen niet aan als vastgestelde feiten. Beproef ze en beproef ook wat u gelooft. Betwijfel ook het idee van een begrensd, persoonlijk bewustzijn. Leef met deze vragen en leef vooral in de stille openheid die volgt op het stellen van deze vragen, in het creatieve ‘ik weet het niet’. In deze openheid verschijnen antwoorden die de beginvraag beetje bij beetje veranderen en verfijnen en hem steeds meer verhelderen totdat hij niet meer in gedachten kan worden weergegeven. Laat deze restdynamiek zich in uw verwelkomende aandacht vanzelf uitputten totdat het uiteindelijke antwoord in al zijn pracht in u oprijst.

Ook interessant

€ 19,90 € 15,92
€ 12,00 € 9,60