Geen producten (0)
Geen producten (0)
Helaas uitverkocht
Vingers wijzend naar de maan - Inzicht
 

Vingers wijzend naar de maan - Inzicht

€ 4,95 € 3,96
Niet op voorraad
Specificaties
Productcode VM
Omschrijving

Het ideale cadeautje voor mensen die willen weten waar nondualiteit nu eigenlijk over gaat.

Vanuit verschillende invalshoeken wordt in deze bloemlezing het Ene, dat eigenlijk niet in woorden uitgedrukt kan worden, belicht.
Noem het Tao, Brahman, Bewustzijn of God.
Allemaal woorden die verwijzen naar het Onnoembare, zoals een vinger die wijst naar de maan. Het gaat om de maan maar we moeten eerst naar de vinger kijken om te zien waar die heen wijst. Dan pas zien we de maan.

U treft in deze bijzondere uitgave de volgende auteurs aan:
  
- Ramesh S. Balsekar
- Alexander Smit
- Wolter A. Keers
- Catherine Ingram
- Roy Whenary
- Steven Harrison
- Douwe Tiemersma
- Anthony de Mello
- Jan van Delden
- Joan Tollifson
- Tony Parsons
- Leo Hartong
- Ram Tzu
- Chuck Hillig
- Francis Lucille
- Philip Renard

ISBN: 978-90-77228-21-0, formaat: 125 x 200 mm, uitvoering: paperback, omvang: 72 pagina's

Citaat uit het boek:

Ramesh S. Balsekar

Concepten


Alles is een concept. Dat mag je nooit vergeten. Alles is een concept, dus wees niet bang om concepten te gebruiken. Concepten zijn nodig. Ramana Maharshi heeft dat schitterend verwoord. Hij zei: ‘Een concept gebruik je als een doorn om een andere doorn, die in je voet zit, te verwijderen. Als dat gebeurd is, gooi je beide doornen weg.’ Dan ben je vrij van concepten. Maar als je één concept meedraagt, heb je er een heleboel die de waarheid aan het oog onttrekken. Dus voel je vrij om je van concepten te bedienen. Maar als je ze eenmaal hebt gebruikt, gooi je ze weer weg.
   
Het proces van het denken ontneemt je het zicht op onderling afhankelijke tegendelen. Het denken neigt meestal naar het één of het ander. Vandaar dat de complementaire aard van de meeste dingen niet wordt gezien. Een concept kan op twee manieren worden geïnterpreteerd.

Twee novicen waren hartstochtelijke rokers en ze vonden in meditatie zitten erg moeilijk. Toen ze het er met elkaar over hadden en geen oplossing vonden, besloten ze raad te vragen aan hun respectieve meerderen. De volgende dag kwamen ze weer bij elkaar om de uitkomst te horen. Nummer een zei: ‘Nou, ik heb het mijn meerdere gevraagd en hij was erg boos dat ik die vraag zelfs maar durfde te stellen.’ Monnik nummer twee zei: ‘Daar kijk ik van op. Ik heb mijn meerdere gevraagd of ik kon bidden tijdens het roken en hij zei: ‘Zeker, mijn zoon.’ Vervolgens vroeg hij aan nummer een: ‘Wat heb jij dan gevraagd?’ En hij antwoordde: ‘Ik heb gevraagd of ik mocht roken tijdens het bidden.’

~

Anthony de Mello
   
Over ontwaken


Spiritualiteit betekent wakker worden. De meeste mensen slapen, al zijn ze zich daar niet van bewust. Ze worden slapend geboren, brengen hun leven slapend door, trouwen in hun slaap, verwekken kinderen in hun slaap en sterven in hun slaap zonder ooit wakker te worden. Nooit begrijpen ze de enorme schoonheid van wat we het menselijke bestaan noemen. Weet u, alle mystici – katholieke, christelijke, niet-christelijke, ongeacht hun theologie – zijn het over één ding eens: dat alles goed is, alles is goed. Hoewel het een zootje is, is alles toch goed. Vreemde paradox, dat zeker. Maar het tragische is dat de meeste mensen nooit inzien dat alles goed is, omdat ze slapen. Ze hebben een nachtmerrie.
Vorig jaar hoorde ik een verhaal op de Spaanse tv over een man die op de deur van zijn zoon klopt. ‘Jaime,’ zegt hij: ‘Wakker worden!’ Jaime antwoord: ‘Ik wil niet opstaan, papa.’ De vader roept: ‘Opstaan, je moet naar school!’ Jaime zegt: ‘Ik wil niet naar school.’ Vraagt de vader: ‘Waarom niet?’ Zegt Jaime: ‘Drie redenen. In de eerste plaats omdat het zo saai is; in de tweede plaats omdat de kinderen me pesten en ten derde heb ik een hekel aan school.’ En zijn vader zegt: ‘Nou, ik geef je drie redenen waarom je wél naar school moet. In de eerste plaats omdat het je plicht is, in de tweede plaats omdat je vijfenveertig bent en ten derde omdat je de hoofdonderwijzer bent.’ Wakker worden, wakker worden! Je bent volwassen. Je bent te groot om nog te slapen. Wakker worden! Hou op met spelen met je speelgoed.
   
De meeste mensen zeggen wel dat ze de kleuterschool willen verlaten, maar laat je niets wijsmaken. Geloof hen niet! Ze willen alleen maar dat je hun kapotte speelgoed repareert. ‘Geef me mijn vrouw terug. Geef me mijn baan terug. Geef me mijn geld terug. Geef me mijn reputatie en mijn succes terug.’ Dat willen ze; ze willen ander speelgoed. Meer niet. Zelfs de beste psycholoog kan je vertellen dat mensen niet echt genezen willen worden. Ze willen een pil tegen de pijn. Genezing doet te veel zeer.
Wakker worden is onaangenaam, weet je. Het is zo lekker comfortabel in bed. Het is irritant om gewekt te worden. Daarom zal een verstandige goeroe geen poging doen om mensen wakker te maken. Hopelijk zal ik wijs genoeg zijn om geen enkele poging te ondernemen om je wakker te schudden als je slaapt. Daar heb ik in feite niets mee te maken, ook al zeg ik van tijd tot tijd ‘Wakker worden!’ tegen je. Ik moet me met mijn eigen zaken bemoeien, mijn eigen dansje dansen. Heb je er iets aan, mooi. Zo niet, pech gehad! Zoals de Arabieren zeggen: ‘De regen blijft hetzelfde, maar hij laat doornstruiken groeien in het moeras en bloemen in de tuin.’
  

Ook interessant

€ 12,00 € 9,60