Geen producten (0)
Geen producten (0)
 

...Niemand daar - Tony Parsons

€ 17,95 € 14,36
Op voorraad
Specificaties
Productcode ND
Omschrijving

Tony Parsons is een man die een enorme gedrevenheid toont wanneer het gaat om zijn favoriete onderwerp: het aan de kaak stellen van misverstanden die bestaan rond het idee over verlichting en spirituele bevrijding.

Behalve dat hij een scherp onderscheidingsvermogen heeft, is hij vooral goed in het afbreken van onze identificatieprocessen, onze ideaalbeelden en onze zogenaamde vooruitgang op het spirituele pad. Soms met humor, soms met geduld, maar altijd zonder compromissen te sluiten, worden alle idee‘n van de zoeker ontmaskerd.

Voor sommigen heeft een ontmoeting met Tony Parsons de uitwerking van een bulldozer; voor we het beseffen worden al onze geloofsvormen door deze man uit Cornwall volledig weggevaagd.
  
Wanneer we ons dan afvragen wat er dan nog overblijft, zegt Tony eenvoudig: 'Al wat er is, is dit'. En 'dit' betekent dan niet iets spiritueels of iets heiligs, maar gewoon: dat wat er verschijnt en dat wat er is.
Verder hoeven we niet te zoeken want dat is de enige werkelijkheid.
Dat is het open geheim. Het is een geheim omdat slechts enkelen het ontdekken en het is open omdat het voor iedereen altijd en overal aanwezig is.
- Jan Kersschot -

ISBN: 978-90-77228-19-7, formaat: 125 x 200 mm, uitvoering: paperback, omvang: 212 pagina's

Citaat uit het boek:

Amsterdam, september 2002

In Mexico wordt heel wat gesmokkeld. Op een dag rijdt een Mexicaan op de fiets richting grens met een baal zand op zijn rug. De douanier sommeert hem te stoppen: ‘Stop! Ik wil zien wat er in die zak zit.’ De man zegt dat er zand in zit. De douanier vraagt hem om de zak te legen en ja hoor, er zit alleen maar zand in, dus laat hij hem gaan. Dit gebeurt elke keer weer, wel twee of drie keer per week en de douanier vermoedt dat er iets niet pluis is.

Op een dag is hij aan de andere kant van de grens. Hij zit in het café wat te drinken en ziet die man binnenkomen. Hij loopt naar de Mexicaan toe en zegt: Ik heb je bij de grens gezien, maar nu ben ik niet in functie – ik haal een drankje voor je.’ Ze drinken wat en hij zegt tegen de man: ‘Luister, even over wat er bij de grens gebeurt. Jij zit op de fiets met je zandzak en als ik erin kijk zit er altijd zand in. Ik heb sterk het vermoeden dat je iets smokkelt. Vooruit, we zijn nu vrienden, ik zal je niet aangeven, maar zeg me wat je smokkelt.’

En de Mexicaan antwoordt: ‘Fietsen.’

Wat ik het leuke vind van dit verhaal, is dat het zo lijkt op waar wij het over hebben. Aan de ene kant is het geheim verborgen, en aan de andere kant is het volstrekt duidelijk.

Want op dit moment is het alles wat er is. Nu, hier, is wat er gebeurt. In deze verschijningsvormen voltrekt zich het heldere zien; er ís alleen maar zien. Maar het denken heeft het idee – en dat is het hele spel – dat er hier iemand zit die ziet. Dat is subtiel én duidelijk.

Als er sprake is van ‘ontwaken’, en dat gebeurt nogal eens dezer dagen, wordt er altijd gezegd dat wat er nu gezien wordt totaal duidelijk is. Het is zó duidelijk. Het is pal naast wat jij denkt dat zich op dit moment afspeelt. Je denkt dat je mij ziet. In werkelijkheid is het enige dat echt gebeurt het zien van mij, of wat er ook maar gaande is. Het verschil tussen ontwaken en niet ontwaken, tussen zien en niet zien, is zien dat er niemand is. Er bestaat geen ‘ik’.

Doe je ogen maar eens dicht en probeer een ik te vinden. In het gewaarzijn komen gewaarwordingen op, fysieke dingen of gedachten… Het doet er niet toe wat er opkomt, er is nergens een ik te vinden. Zoek die ik maar, er is met geen mogelijkheid een plek, een vaste locatie te vinden die je ‘ik’ zou kunnen noemen. Waar is die ik van jou? Zoek die ik. Wat je vindt zijn slechts fysieke gewaarwordingen. Je wordt je bewust van je lichaam, of van de gedachte: ik kan mezelf niet vinden…

Het wonderlijke is dat wat jij bent nu juist precies datgene is wat op zoek is naar een ik. Jij bent de ene die op zoek is. Je bent eenheid. Eenheid is het ene dat ziet. De ziener van alles. Eenheid is alles en ziet alles als zichzelf. Het enige dat er gebeurde, is dat wij op de een of andere manier naar iets anders zochten, iets wat verlichting of tegenwoordigheid genoemd wordt; iets ergens dáár, iets wat uit de hemel komt vallen om ons nieuwe energie te geven – iets wat komt en ons completer maakt.

Waar we eigenlijk naar zoeken is het verloren idee van een ik. Het gaat hier om het verlies van een persoonlijke identiteit die niet eens echt heeft bestaan. We zoeken dus naar een verloren onwerkelijkheid!

Ook interessant

€ 12,00 € 9,60