Geen producten (0)
Geen producten (0)
Helaas uitverkocht
Alles over niets Alles over niets
1 2
 

Alles over niets - Paul Smit

€ 15,00 € 12,00
Niet op voorraad
Specificaties
Productcode AN
Omschrijving

Alles over niets is een film en boek van Nederlandse makelij en nodigt je uit de dagelijkse ratrace los te laten door een geheel andere zienswijze op het leven. Deze eeuwenoude filosofie uit India heet nondualiteit en is omarmd door o.a. Albert Einstein, Eckhart Tolle, Jim Carrey, Ramana Maharshi en Byron Katie. Wanneer je wordt geraakt door het inzicht, kan alles in je leven ingrijpend veranderen... terwijl daar niets voor hoeft te veranderen.

* Alles over niets was genomineerd voor 'spiritueel boek van het jaar'.

Deze vernieuwde en goedkopere versie van 'Alles over niets' bestaat uit alleen het boek met daarin interviews met veertien leraren. De speelfilm is online gratis te bekijken.

 

IMDB

 

In de film zien we veel herkenbare, dagelijkse situaties. Ook zien we hoe onze gedachten (het piekerverstand) zich overal mee blijven bemoeien terwijl dat in 99% van de gevallen helemaal niet nodig is. Aan bod komen vragen als: Wie of wat zijn we eigenlijk? Zijn we onze gedachten of ons lichaam? Hebben wij daadwerkelijk controle over ons leven? Kiezen we wat we voelen of denken? Wie maakt de keuzes? Of gaat alles zoals het gaat en is alles één bewustzijn?

 

Recensie in InZicht
Met het verschijnen van Alles over Niets wordt duidelijk hoezeer het verspreiden van de non-duale boodschap uitgeverij Samsara ernst is. De uitgave is dit keer niet slechts een boek, zoals we van deze uitgeverij gewend zijn, maar tevens een speelfilm en een serie interviews over non-dualiteit, beide vastgelegd op twee dvd’s die smaakvol verzonken liggen in de kartonnen omslag.

In het boek staan veertien korte biografieën van leraren, gevolgd door hun visie op het non-duale gedachtegoed, en op de interview-dvd komen deze personen nog eens terug in gesprekken van gemiddeld tien minuten. Onder hen veel bekende InZicht-namen zoals Hans Laurentius en Joanika Ring, en ook die van InZicht-hoofdredacteur Han van den Boogaard (die samen met Paul Smit de samenstelling en redactie voor zijn rekening nam).

Qua persoonlijkheid en temperament zijn het heel verschillende mensen, maar de inhoud van hun verhaal is gelukkig steeds eenduidig. Een opvallende stem in het geheel is die van Roeland de Looff, die de eenheidsvisie vanuit wetenschappelijke hoek benadert. Zijn uitleg van de energetische eenheid van het materiële en immateriële, en van het voorafgaan van een handeling aan een gedachte, onderschrijft de non-duale filosofie helder en overtuigend.

Maar het meest spectaculaire onderdeel van het project is zonder twijfel de korte speelfilm, waarin vijf dertigers tobben met de gebruikelijke liefdes- en werkproblemen. In gesprekken en monologues intérieurs worden we deelgenoot gemaakt van hun angsten en verlangens. Door de realistische dialogen en het geloofwaardige spel lijkt het soms alsof de kijker naar een goed geschreven tv-serie zit te kijken. Het enige verschil wordt gevormd door de incidentele gastoptredens van Paul Smit en andere non-duale leraren, die de interactie vanuit het non-duale perspectief becommentariëren. Deze benadering van alledaagse problemen die iedereen herkent, maakt duidelijk dat werkelijke spiritualiteit niet zweverig hoeft te zijn. De film laat simpelweg zien hoe praktisch en verrijkend het kan zijn om te leven vanuit de eenheidservaring.

Paul Smit en Patrick Kicken, samen al een paar jaar actief op radio en podcasts, namen samen met Robert van den Broek en Ismaël Lotz het initiatief tot het maken van deze film. Ze vonden in korte tijd een filmploeg bereid belangeloos aan het project mee te werken, en ook uitgeverij Samsara was direct enthousiast. Dat resulteerde in een heldere en uiterst onderhoudende introductie tot de non-dualiteit. (Frans Hasselaar)

Recensie Biblion
Na een voorwoord van de samensteller en filmer Paul Smit (1976) en een inleiding door de uitgever, geven veertien spirituele leraren (allen met een website) hun visie over non-dualiteit, ook wel advaita genoemd, een duizenden jaren oude filosofie uit India. Hoewel zij dit vanuit hun eigen gezichtspunt doen, komt een aantal gedachten toch steeds terug zoals 'het ik' bestaat niet, wij zijn één bewustzijn, er is geen eigen wil en het leven gaat zoals het gaat. Het volgen van deze ideeën kan rust geven waardoor er ruimte komt voor liefde en compassie. bijgesloten twee dvd's; een laat op speelse wijze herkenbare situaties zien in het dagelijks leven waarop twee mannen commentaar geven. Op de andere dvd worden de verschillende schrijvers geïnterviewd waardoor er steeds een ander aspect van de advaita belicht wordt. Deze vorm maakt het soms moeilijk te begrijpen gedachtegoed voor zowel leken als ingewijden duidelijker. Dit verzorgd uitgegeven boek is het waard verschillende keren op te pakken en de teksten te overdenken en te verinnerlijken. ruimte bladspiegel; met kleine zwart-witfoto's van de geïnterviewden. (S. Roest-Mouissie)

 

Ook interessant

€ 19,90 € 15,92