Geen producten (0)

Wat is zelfrealisatie?

Zelfrealisatie is het je realiseren van je ware natuur als bewustzijn. Je beseft dat alles een is, niet afgescheiden en dat de werkelijkheid conceptloos is. Praktisch vertaald naar het alledaagse bestaan betekent dit voortudurende innerlijke rust, op elk moment en in elke situatie. Een einde aan lijden. Zelfrealisatie is de essentie van dat waar alle grote religies en oosterse onderrichten naar verwijzen. Het is in wezen geen staat van zijn, maar dat wat overblijft als je je ontdoet van alle valse concepten. 'Verlichting' kan iemand overvallen, maar meestal gebeurt dit door zelfonderzoek en met behulp van een leraar. In India is deze eeuwenoude nonduale leer (advaita) in zijn meest pure vorm bewaard gebleven.

Dankzij wereldberoemde leraren als Maharsi en Nisargadatta hebben veel mensen de afgelopen decennia 'zichzelf gerealiseerd' en zij zijn op hun beurt weer leraar geworden. In Nederland zijn Wolter Keers en Alexander Smit er onder meer verantwoordelijk voor geweest dat de huidige generatie leraren nondualiteit weer kunnen doorgeven. In de afgelopen jaren zijn er wereldwijd ontzettend veel boeken geschreven over nondualiteit en zelfrealisatie, ieder vaak vanuit zijn of haar eigen ervaring. Maar altijd met hetzelfde onderliggende bewustzijn als basis. Eckhart Tolle heeft deze leer via De kracht van het nu wereldwijd bekendheid gegeven. En ook Byron Katie heeft met The Work ontzettend veel mensen bereikt.

In het verleden leek 'verlichting' iets wat voor een enkeling is weggelegd; een bijna onbereikbare staat. Er is veel verwarring rondom zelfrealisatie ontstaan, er is misbruik van gemaakt en niet elk onderricht is zuiver geweest. En dat terwijl we het hebben over je eigenste eigen, iets wat dichterbij is dan je eigen neus. Maar tegelijkertijd valt er niets over te zeggen. Dat maakt het zo mystiek, terwijl het op een diep niveau al altijd je ervaring is. Maar dit wordt niet zo gevoeld. Dit komt doordat je door taal alles leert te benoemen en te scheiden. Ons leven hangt aan elkaar van concepten. En dat is in het dagelijkse bestaan natuurlijk ook best handig.

Maar het blijven concepten en het is niet de letterlijke waarheid van onze ervaring. Toch geloven we onze ideeën en overtuigingen over onszelf, ons lichaam en de wereld, en in sommige gevallen willen mensen sterven voor hun waarheid. Het zorgt voor veel lijden in de wereld. Toch zijn het slechts vluchtige gedachten en is het nooit DE waarheid. Wat je gelooft is immers vaak ook maar net afhankelijk van waar, wanneer en bij wie je geboren bent. Het moeten verdedigen van jouw waarheid kost dagelijks veel energie. Het leven zou zoveel leuker zijn als je niets meer hoeft te verdedigen, als je niet meer slaaf bent van je eigen concepten. En als je gaat zien dat alles helemaal vanzelf gebeurt.

Zelfrealisatie is niet moeilijk. Je hoeft er niet voor te mediteren of naar India. Eigenlijk hoef je alleen maar in te zien dat JIJ als gewaarzijn geen object bent, maar het subject. En dat die jij als lichaam/geest-systeem een object is en niet het subject. Uiteindelijk valt zelfs de object/subject-dualiteit weg en is er een moeiteloos conceptloos ervaren. Dit, dit, dit. JIJ bent het ervaren zelf. Alles. Je levensdoel is elk moment ervaren zoals het zich aandient. Maar afhankelijk van de persoon blijkt zelfrealisatie toch vaak een lange weg te zijn, met het gevaar van onjuiste interpretatie, verlichte posities vanuit de mind en meer van dat soort valkuilen. 

Maar het is de moeite waard dit onderzoek naar je ware natuur te doen. Steeds meer mensen ontdekken dit en bevrijden zichzelf van hun overtuigingen die het lijden in stand houden. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Geen enkel pad is beter of verhevener dan het andere. Je kiest wat bij jou past. Wellicht is de materie eerst verwarrend. Na verloop van tijd zal je meer vertrouwd mee geraken. Het is vervolgens heerlijk om te ontdekken dat alles helemaal vanzelf gaat en je als het ware toeschouwer bent van een film waarin jouw personage verschijnt, net als ieder ander object.

Alsof je een boek bent waarin van alles gebeurt en dat JIJ als gewaarzijn dit moeiteloos en zonder voorwaarden tot je neemt. Dan rust je uit in DAT waaraan alles verschijnt. De vogel vliegt, de bij zoemt, de zon schijnt, de mens menst. Zo ontspannen leven is je geboorterecht. Je doet nooit iets fout, je hebt geen schuld, alles gebeurt gewoon, het leven leeft zichzelf. Relax, nothing is under control. Life is just a ride!

Mediteren, mindfullness, yoga, cursussen, healings, alles wat je maar kunt bedenken om meer rust in je leven (geest) te krijgen is mooi meegenomen. Maar het blijft zoeken naar een beter gevoel, naar meer wenselijke ervaringen. Feitelijk willen we altijd nog iets wat er niet is of willen we iets niet wat er wel is. Na zelfrealisatie verdwijnt dit streven totaal. Het wordt een verzetloos meebewegen met het leven, terwijl je meer dan ooit het gevoel hebt dat je leeft.

Wil je online naar zelfrealisatie begeleid worden. Klik dan hier

Kom je voor het eerst in aanraking met nondualiteit, dan kan deze informatie nogal overweldigend of verwarrend zijn. Om een eerste helder begrip van de materie te krijgen is Verlichting voor luie mensen van Paul Smit een aanrader (5,95 euro). In Alledaagse verlichting van Sally Bongers lees je hoe vijf verlichte mensen (geen leraren) hun dagelijkse bestaan ervaren. Dit schetst een mooi beeld en demystificeert vele ideeën die er leven omtrent zelfrealisatie. Om los van zelfrealisatie een goed beeld te krijgen van hoe een mens zo verward kan raken, kun je Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz lezen.